Vitezovi

Vranski vitezovi baštine bogatu prošlost. Od 11. Stoljeća pronose slavu krščanstva i hrvatskog domoljublja. Vjernost domu, čestitost, čast, istinoljublje, pravednost brane spojem snage i odvažnosti, hrabrosti i vještinom. Plemenitost, poniznost, ljubav, poštovanje prema bližnjemu svom baštine upravo Vranski vitezovi kroz stoljeća.

Vjernost domu, čestitost, čast, istinoljublje, pravednost brane spojem snage i odvažnosti, hrabrosti i vještinom.

Sjedište u Pakoštanima,trenutno, a po obnovi povijesnih objekata u VRANI. Vranski vitezovi baštine bogatu prošlost. Od 11. Stoljeća pronose slavu krščanstva i hrvatskog domoljublja. Nastali 2007. godine, registrirani u siječnju 2010.

Svrha postojanja Vranskih vitezova sastoji se od više razloga.
1. Upoznavanje lokalnog stanovništva sa vlastitom povijesnom baštinom
2. Očuvanje i obnova naslijeđenih povijesnih građevina
3. Predočavanje povijsnih događanja u živo
4. Predoćenje povijesne baštine domaćim i stranim turistima i posjetiocima
5. Oživljavanje tradicionalnih moralnih vrijednosti svoga naroda
6. Podučavanje i vježbanje tradicionalnih borilačkih vještina – mačevanje.

Plemenitost, poniznost, jubav, poštovanje prema bližnjemu svom baštine upravo Vranski vitezovi kroz stoljeća.

Naslanjaju se na vitezove Templare iz 12. Stoljeća te Ivanovce iz 13 i 14. Stoljeća.Raznim aktivnostima žele upozoriti na snažnu i važnu poziciju Vrane u Srednjem vijeku kao kraljevskom gradu čuvaru kraljevske krune,papinskom posjedu i veleposlanstvu i sjedištu hrvatskih banova.

Kao vječno raskrižje putova oduvijek se za Vranu isplatilo boriti. Vranski vitezovi ni danas je neće prepustiti zaboravu.

Vitezovi Vranski nastupaju na svim važnijim oživljavanjima povijesti i viteškim turnirima u Republici Hrvatskoj: Klis, Knin, Karlovac, sv.Helena, Orahovica, Koprivnica, Stubica, Šibenik, Vrana i dr. Dobili su i prve pozive za nastupe u inozemstvu.

Već više godina uspješno sudjeluju u organizaciji povijesnog spektakla – Dani Vitezova Vranskih na zadovoljstvo domaće i strane publike.